Almare Stäket - ett 1700-talsmönster återskapas.
I över 15 år har Roger och jag samarbetat med LARS SJÖBERG, den hängivne 1700-talskännaren, författaren och eldsjälen. Under tiden med Ljungbergs Textiltryck satte vi samman en ganska stor kollektion med unika, autentiska reproduktioner av 1700-talstyger. Dessa kattunmönster fann Lars ofta på baksidan av vackra, broderade sidentäcken som fodrats och matlasserats med dessa enklare bomullstryck. Lars och vi funderar just nu på hur vi ska lyckas hålla dessa gamla mönster tillgängliga för alla er 1700-talsentusiaster framöver, för Ljungbergs producerar dem inte längre, bara tre av dem finns kvar i deras produktion.
Men nu är det dags för ännu ett fantastiskt vackert mönster som ursprungligen suttit på ett armstöd på en soffa på Almare Stäkets Herrgård. Det är lite extra roligt i och med att herrgården, några mil nordväst om Sollentuna vid Mälarens strand, just nu renoveras och deras konferransanläggning utökas. Förhoppningsvis kan tyget senare användas i sin originalmiljö igen, vem vet!
Att återskapa ett mönster kräver ganska mycket "handarbete" eftersom sådana här mönster går nästan aldrig att återskapa med enbart datorns desingprogram. Så här fick jag ta fram ritfilm och tuschpennor och teckna av mönstret för hand först, för att sedan bygga upp rapporteringen av mönstret och slutligen håller jag nu på med att färglägga mönsterbilden. Och vilket vackert mönster som åter träder fram!
Jag blir alltid lika fascinerad över att 1700-talet framträder så färgstarkt och elegant när man återskapar mönsterprakten, eftersom de åldrade, blekta och smutsiga förlagorna sällan avslöjar seklets verkliga nyanser!
På bilderna här visar jag lite av hur arbetet går till bakom framtagningen av ett gammalt mönster. Det är många timmars arbete!
Andra inlägg
- Värdet i folkminnet, folklore...
- Underbara tyger från Designers Guild!
- Historiska tyger är feel good-inredning!
- Living Coral - Vad tycker du om Årets Färg från Pantone?
- William Morris fantastiska tyger...
- Josef Frank på Millesgården i Stockholm!
- I år är det ylleplädens år!
- 40 år i Tobias Langs fotspår.